Adolescența este, poate, cea mai complicată perioadă din viața unui om. Teamă, răzvlătire, controverse, mai ales acum, în societatea în care trăim. De cele mai multe ori, adolescentul ajunge să cadă în capcane, să fie atras de diverse pericole ce se întâlnesc la tot pasul. Consumul de droguri la adolescenți și copii nu trebuie să fie un subiect tabu. Cu cât ei sunt mai informați, cu atât mai mult scade riscul de a cădea în capcană. Dar cum să explici oare mai ușor unui copil de școală primară sau unui licean care sunt riscurile și efectele consumului de droguri, pentru ca el să perceapă mesajul ușor și să-l asimileze? Prin intermediul limbajului artistic!

Asociația BENEVA a găsit cea mai potrivită cale de a transmite aceste mesaje grele copiilor și tinerilor, creând două producții artistice- un film și un cântec prin intermediul cărora a transmis copiilor mesaje dure precum sunt riscurile și efectele consumului de droguri. Acestea au fost cuprinse în proiectul EU DECID. NU DEPIND, implementat toamna aceasta în București.

Astfel, în perioada 1 octombrie – 10 noiembrie ,  Asociația BENEVA a derulat  în 22 școli gimnaziale și 11 licee bucureștene proiectul „EU DECID. NU DEPIND” – proiect finanțat de Ministerul Administrației și Internelor, prin Agenția Națională Antidrog –  Programul de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018 cu aplicabilitate până în 2020 (PIN).

„EU DECID. NU DEPIND” face parte din Subprogramul I al Programului de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018 cu aplicabilitate până în 2020 (PIN): ”Educaţie nonformală şi programe de petrecere a timpului liber adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri”, perioada de implementare 15 mai 2020-15 noiembrie 2020.

Proiectul a avut ca scop informarea, educarea și conștientizarea privind riscurile și efectele consumului de droguri în rândul copiilor de vârstă școlară din Municipiul București și prin prezentarea a două producții artistice, una cinematografică și una muzicală, concepute special.

În luna octombrie și noiembrie, sub coordonarea echipei Asociației BENEVA și cu sprijinul profesorilor și diriginților din 22 școli gimnaziale și 11 licee bucureștene ,  au avut loc sesiuni de informare și vizionări online  ale filmului „EU DECID. NU DEPIND” – gimnaziu – și ale unui video clip muzical – liceu – special conceput de trupa Dl. Goe, cea care semnează și muzica folosită pentru toate produsele artistice ale acestui proiect. De asemenea acestora li s-au prezentat pagina de facebook și canalul youtube dedicat unde pot urmări serialul „MIT vs. Adevăr”

Filmul s-a bucurat de participarea extraordinară a actorilor Lari Giorgescu, Ioan Badeliță, Ana Dumitrașcu  și Dani Ionescu, actori care s-au alăturat proiectului și mai tinerilor  Mara Zlataru, Alexandru-Nicolae Mihai și Ștefan-Cristian Ceaușu actori aspiranți.

Limbajul artistic este cel mai ușor înțeles de către copii. Prin intermediul muzicii și filmului, mesaje adesea greu de transmis, cu un conținut și un impact negativ, precum sunt riscurile și efectele consumului de droguri, sunt percepute și asimilate cu o lejeritate impresionantă.  Arta emoționează și vindecă totodată. Ne bucurăm nespus că adolescenții și copiii implicați în proiect au primit totul atât de bine. În cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri ce au urmat vizionărilor, am fost copleșiți de întrebări  și ne-au suprins opiniile și argumentele lor mature,  spune Iulian Văcărean, Președintele Asociației BENEVA, și coordonatorul proiectului  „EU DECID. NU DEPIND”

Aici poate fi vizionat serialul: https://www.youtube.com/channel/UCnCS9NSA-yxSuInAwxLo7Uw și trailerul filmului  https://www.facebook.com/104075834672118/videos/1258657277802280/ .  

Și, cum adolescenții reacționează cel mai bine la muzică, pentru liceeni,  trupa DL GOE a compus un cântec ce poartă mesajul proiectului.  Aici  puteți viziona video clipul trupei special conceput pentru liceenii care și ei învață zilele acestea în sistem online: https://www.youtube.com/watch?v=l6YNyntxeJg&feature=youtu.be

A decide este verbul care ar trebui să ne călăuzească. Este simplu să decizi că trebuie să-ți urmezi visul. Trebuie doar să fi atent în jurul tău, să te informezi, să cauți, să înțelegi și să analizezi, să îți alegi prietenii pe măsura ta. Suntem la vârsta întrebărilor și a căutărilor. Învățăm mult. Simțim mult presiunea societății. Anxietatea ne vizitează adesea și încercăm să evadăm pe drumuri înselătoare. Dar nu trebuie să uităm că există multe alte lucruri frumoase pe care le putem face în timpul liber: să citim, să ne uităm la filme, să face sport. Cel mai important este să decizi, nu să depinzi, spune Mara Zlătărău, 14 ani, actriță în filmul „EU DECID. NU DEPIND”, dar, mai ales, adolescentă.

Echipa proiectului  „EU DECID. NU DEPIND” este formată din:

Agenția Națională Antidrog România : Mihaela Bebu, ofițer de proiect

Asociația BENEVA : Iulian Văcărean – Coordonator proiect, Florentina Petrariu – Ciocănea – coordonator artistic și Ioana Manea – Doctor în psihologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.