Atelierul foto de la Gradina cu Artisti va gazdui Expozitia foto „Atunci si Acum” organizata de Mihai Sebastian Manole si Lucian Vasile.

Atunci si Acum

Orasele sunt precum niște organisme vii care se nasc și îmbătrânesc, transformându-se de-a lungul timpului. Patrimoniul arhitectural, atât cât a supraviețuit cutremurelor, bombardamentelor, dar mai ales demolărilor comuniste, reprezintă memoria și identitatea unei localități. În jurul sau în interiorul zidurilor s-au desfășurat evenimente uneori comice, alteori dramatice, viețile oamenilor împletindu-se cu existența clădirilor. Toate aceste evenimente s-au reflectat pe fațadele imobilelor, sub presiunea curentelor arhitecturala, ideologiilor, factorilor naturali sau a războaielor.

Având în minte toate cele de mai sus, în februarie 2009 am pornit proiectul AtunciSiAcum, iar după un an și jumătate am reușit să realizăm peste 80 de antiteze din 12 orașe din România. Ideea este relativ simplă: lângă o poză veche alăturăm o poză din prezent realizată dintr-un unghi asemănător, iar apoi căutăm diferențele. Unele case și-au pierdut decorațiuni de pe fațadă, alte imobile au fost sub sau supra-înălțate, unele construcții au fost adăugate corpurilor vechi. Toate aceste detalii fac parte din istoria orașelor în care trăim și a căror identitate încercăm în ultimii 20 de ani să o regăsim.

Lucian Vasile

De când eram mic vroiam să studiez istoria, iar acum încerc să transform această pasiune în ceva serios. Îmi place să descopăr lucruri noi de istorie urbană sau referitoare la evoluția societății în care trăim, mai ales prin antiteza ”cei de atunci” – ”noi”. De asemenea, cred ca mai rau nu poate fi, deci singura schimbare poate fi in bine și atunci încerc să mă implic și eu în diferite proiecte.

Mihai Sebastian Manole


Activitate fotografică:

Şi-a început activitatea fotografică în 2008. Pasiunea pentru fotografie însă a existat în structurile lui dintotdeauna. În 2008 s-a hotărât să-şi achiziţioneze un aparat Sony DSC-H3, după ce a lucrat ca ucenicul unui pictor de biserici, timp de trei luni. De curând a reuşit să-şi achiziţioneze un aparat foto profesional, Canon 500D

Tot ce ştie până în prezent despre fotografie este strict strădania unui an de muncă în regim autodidact.

Email: mihaimanole2001@yahoo.com
Website: http://mihaimanole2001.blogspot.com