Ouale incondeiate si simbolistica lor

martie 17, 2010 at 12:00

Tradiţia încondeierii ouălor  este un obicei foarte vechi din timpurile când Anul Nou se sărbătorea la echinocţiul de primăvară. Date în dar, acestea simbolizau  echilibrul, creaţia şi fecunditatea.

Acest obicei de colorare a ouălor s-a transmis şi creştinilor şi încă este practicat de popoarele din Europa şi Asia.

În România această tradiţie s-a transformat într-o mărturie a datinilor şi a obiceiurilor pascale printre care au fost introduse şi elemente spirituale populare care definesc particularităţi etnice ale poporului nostru.

Obiceiul de încondeiere a ouălor este răspândit la noi în toată ţara, iar motivele ornamentaţiei variază de la o zonă la alta. De multe ori se poate ca aceste ornamentaţii să difere chiar şi în aceaşi zonă sau la aceaşi persoană.

Cele mai utilizate motive sunt reprezentaţii ale regnului animal, motivele vegetale, uneltele casnice şi de câmp, ornamentele industriale şi multe alte diverse semne şi modele de cruci.

Zona cea mai recunoscută pentru păstrarea tradiţiei de încondeiere a ouălor este zona Bucovinei.  Femeile din această zonă sunt adevărate creatoare de frumos care transpun poveştile minunate pe coaja ouălor pe care le pictează. Valeria Fercal este una din persoanele care respectă cu religiozitate această tradiţie de pictat ouă şi care încă mai  păstrează motivele bătrâneşti.

Pentru a învăţa câte ceva din tainele acestui meşteşug vă invităm să o vedeţi la atelierul nostru de ouă încondeiate.

Reclame

Entry filed under: Uncategorized.

Click, click…take a pic’ Chitara si muzica flamenco


Te asteptam si pe Facebook

Urmareste-ne pe twitter

  • Multumim tuturor pentru un eveniment reusit! 7 years ago
  • Inscrierile pt expozanti s-au prelungit pana in data de 26 august. Mai avem locuri libere pt cei interesati! 7 years ago
  • Oferim umbrelute pentru expozanti din partea partenerului nostru Borsec! 7 years ago

Fii la curent cu toate noutatile din Gradina cu Artisti direct din casuta ta de e-mail ! Inscrie-te mai jos !

Alătură-te altor 1.239 de urmăritori


%d blogeri au apreciat asta: